Lehdistötiedote 8.6.2018 klo 10.00


POP Pankin tuore kansalaissuhdanne-ennuste kertoo, että Suomen talouden kasvu on hyvässä vauhdissa. Suomen bruttokansantuotteen odotetaan nousevan tänä vuonna 2,6 ja ensi vuonna 2,2 prosenttia. Kehityksemme on parempaa kuin euroalueella keskimäärin. Työttömyysaste on selvässä laskussa ja tulojen odotetaan nousevan. Positiivista virettä voi synkistää kuluttajahintojen ja korkojen kääntyminen nousuun tauon jälkeen.
Suomen talous on noin 10 vuoden tauon jälkeen vihdoin saavuttamassa finanssikriisiä edeltäneen tason.
- Suomalaisten elintason kehitys ehti valitettavasti jo jäädä jälkeen monista verrokkimaista. Asian korjaamiseksi talouskasvun olisi hyvä jatkua kohtuullisen nopeana myös tulevina vuosina, POP Pankin johtaja Timo Hulkkototeaa.
Suomen talouden piristyminen on osa koko maailmantalouden kasvun vauhdittumista, mutta se ei selity yksin maailmantalouden noususuhdanteella.
- Kiitos kuuluu suomalaisissa yrityksissä tehdylle työlle uusien tuotteiden ja markkinoiden löytämiseksi. Lisäksi kilpailijamaita matalammat palkankorotukset ovat auttaneet urakassa. Suomen vientinäkymät näyttävät edelleenkin hyviltä, kunhan vain maailmantalouden kasvu pysyy yllä, Hulkko jatkaa.


Ilman ulkomaisia häiriöitä Suomen tilanne hyvä


Yhdysvaltojen kauppapolitiikka on suurin uhka maailmantaloudelle. Maiden keskinäinen nokittelu tullien korotuksilla voisi nopeasti heikentää näkymiä. Euroalueen talouden ylle tuo pilviä niin Italian poliitiset ongelmat kuin brexit-neuvottelutkin.
- Ilman ulkomaisia häiriöitä kotimaan tilanne näyttää hyvältä. Työttömyys laskee ja palkat nousevat vihdoin viime vuosia nopeammin, mikä lisää kulutusta. Toisaalta hyvät kysyntänäkymät lisäävät investointeja. Lisäksi talouskasvun ja julkisen sektorin säästöjen myötä myös julkinen talous on tasapainottumassa, Hulkko kertoo.
Työttömyysaste laskee tänä vuonna alle 8 prosentin ja on ensi vuonna keskimäärin 7,5 prosenttia.
- Laskusta huolimatta Suomen työttömyysaste on kuitenkin edelleen varsin korkea. Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa työttömyysaste on saatu painettua alle 4 prosentin, Hulkko muistuttaa.
Monelle luvassa lisää palkkaa, kulutusmenoista yhä suurempi osa asumiseen
Nollakorotusten jälkeen palkansaajien ansiotulot nousevat tänä ja ensi vuonna. Monet saavat lisäksi henkilökohtaisia korotuksia, kun työllisyyden paraneminen lisää kilpailua työvoimasta.
- Palkkojen nousu vauhdittaa myös inflaatiota, varsinkin ensi vuonna. Tänä vuonna palkansaajien reaalitulot, eli tulot hintojen nousu huomioon ottaen kasvavat noin prosentin. Vaikka ensi vuonna palkat nousevat hieman tätä vuotta enemmän, reaalitulojen kasvu on hitaampaa, koska hintojen nousu vie tulojen kasvusta suuremman osan, Hulkko kertoo.
Kotitalouksilta kuluu yhä suurempi osa kulutusmenoista asumiseen. Ennen 1990-luvun lamaa asumismenojen osuus kotitalouksien bruttotuloista oli runsaat 10 prosenttia. Viime vuosina osuus on noussut lähes 20 prosenttiin.
- Asumisen osuutta ovat nostaneet laskusuhdanteet. Niiden aikana asumisen meno-osuus on noussut korkeammalle tasolle, kun muusta kulutuksesta, lähinnä liikenteestä, on tingitty. Noususuhdanteiden aikana asumisen osuus kulutuksesta ei ole kuitenkaan vastaavasti pienentynyt, vaan tulojen kasvu on käytetty asumisen laadun lisäämiseen, Hulkko kertoo.
Lisätietoja:


Timo Hulkko, johtaja, POP Pankkiliitto, puh. 0500 894 008, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kristiina Ylikunnari, viestintäpäällikkö, POP Pankkiliitto, puh. 050 5580 114, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu. POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkiliitto osk. www.poppankki.fi